Activitatea de diseminare preliminară – câteva concluzii

Luna octombrie a fost dedicată implementării activității de diseminare a rezultatelor și a concluziilor preliminare ale proiectului prin participarea la:

  • ediția a XI-a a Conferinței „Medicina de Familie – Prima linie în asistența medicală”, 15-17 octombrie, 2015, Brăila
  • ediția a VI-a a Conferinței Internaționale de Psihologie Aplicată „Intersectări prolifice între teorie și practică”, 22-24 octombrie, 2015, Iași
  • ediția a I-a a Simpozionului Național de Terapie Narativă, 24 octombrie, 2015, Iași
  • al VII-lea Congres Național de Geriatrie și Gerontologie cu participare internațională „Geriatria și Gerontologia în Context European”, 29 octombrie – 1 noiembrie, 2015 București
  • Simpozionul Național de GerontoPsihologie „Psihologie și Îmbătrînire – Actualități și Tendințe în Context European”, 30 octombrie, 2015, București
  • Conferința Națională cu Participare Internațională „Zilele Spitalului Clinic CF Iași”, 28 octombrie – 1 noiembrie, 2015, Iași.

Răspunsurile și reacțiile participanțiilor ne-au permis să avem o perspectivă de ansamblu asupra modului în care implementarea proiectului este văzută de către categorii profesionale cheie în îngrijirea vârstnicului: medici de familie, medici geriatri, asistenți medicali psihologi, psihogerontologi, asistenți sociali și să ajungem la o serie de concluzii:

  • Inițiativa de a lucru cu abuzul asupra vârstnicilor este binevenită și inovatoare, în același timp ridicând o serie noi de probleme. Serviciile sociale pentru vârstnici nu sunt dezvoltate, avem nevoie de mai multe instituții și asociații pentru a trata sistemic problema. Proiectul ne permite să lucrăm pe o anumită filieră și trebuie să fim foarte imaginativi în a conecta puținele resurse care există, pentru că serviciile nu sunt conectate între ele.
  • Modalitatea sistemică de identificare a abuzului asupra vârstnicilor prin evaluarea geriatrică, aplicarea Scalei Suspiciunii Abuzului față de Vârstnici (EASI), evaluarea psihologică, evaluarea realizată de asistentul social este complexă și reunește expertiza mai multor profesioniști. În același timp, păstrînd vocea vârstnicului în centru.
  • Aplicarea Scala Suspiciunii Abuzului față de Vârstnici (EASI) într-o unitate spitalicească, în alte țări este utilizată în comunitate de către medicii de familie, este un experiment care ne va demonstra în ce măsură este un instrument care ar merita să intre în evaluarera geriatrică obligatorie. Deși ar fi mult mai simplu ca un medic de familie care cunoaște longitudinal pacientul, istoricul și problemele de sănătate să aibă posibilitatea de a identifica rapid și de a urmări asemenea cazuri.
  • Este important să se demonstreze că ceea ce își propune proiectul are o serie de efecte benefice asupra populației vârstnice și asupra profesioniștilor implicați. Lucrul cu vârstnicii are un puternic potențial transformator pentru profesioniști atît din punct de vedere profesional cât și din punct de vedere uman.

Abuzul nu este o problemă nici medicală și nici psihologică ci una care trebuie tratată de către societate.

Ne-am bucurat că la conferința Medicilor de Familie de la Brăila capitolul introductiv Mesaj către Demnitate din broșura de informare și conștientizare O viață demnă pentru fiecare. Refuzăm abuzul asupra vârstnicilor a fost citit în plen.

Iar una dintre participantele la Simpozionul Narativ din Iași a avut următorul mesaj: ” Mulțumim pentru curajul de a prezenta experiențele personale și aceste schimbări care au intervenit în cadrul colaborării pe care ați avut-o, deschiderea onestă m-a influențat și îmi va schimba atitudinea față de vârstnici”.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014
Pentru informați oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați: www.eeagrants.org
Vizitați și www.fondong.fdsc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *