Conferința de închidere a proiectului

În data de 22 aprilie 2016 la Hotelul Unirea din Iași, Sala Vega în intervalul orar 15:00 – 16:00 s-a desfășurat conferința de închidere a proiectului și evaluare formativă prin mijloace narative în cadrul proiectului.

Coordonator servicii medicale: A fost o mare bucurie pentru echipa de medici geriatri să lucreze în acest proiect. (…) Am învățat din punct de vedere strict medical faptul că scala EASI ne-au ajutat să privim pacientul holistic și nu doar ca pe un simplu caz clinic.

Medic geriatru: A fost o experiență inedită și provocatoare. (…) Facultatea ne învață să privim persoana ca pe un caz clinic, să avem o gândire cât mai pragmatică și uităm de latura umană. Îmi doresc să continuăm. (…) Pînă la acest proiect greul cădea pe umerii noștri, trebuia să substituim și partea medicală, și cea de asistență socială, și cea de consiliere psihologică.

Prorector Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași: Proiectul estet bine ancorat în problematica actuală și utilă în sfera medicinei. (…) Progresul a adus nu numai avantaje, dar și dezavantaje și anume pierderea capacității familiei de a avea grijă și de a relaționa afectiv cu vârstnicii. (…) Când spunem multidisciplinaritate avem impresia că spunem cuvinte din cărți, dare ele trebuie să se transpună în practica curentă. (…) Eu știu foarte bine frământarea, grijile, povara medicilor din secțiile din geriatrie. Există o nevoie acută pentru a proteja medicii și timpul lor, o nevoie acută de a deschide forma lucrativă între medic și psiholog pe această direcție a abuzului. Există o mare nevoie în toate unitățile medicale. (…)Vreau să vă fac o propunere pentru că proiectul este extraordinar de util, ați demonstrat utilitatea dacă mai trebuia demonstrată. În curricula universității trebuie să fie un curs opțional pe tematica abuzului față de vârstnici. Studenții trebuie să fie sensibilizați. Ați făcut o treabă extraordinară și să îl continuăm.

Psiholog: (…) De fapt, acest proiect a început în 2012 prin consilerea psihologică pe care o făceam în regim de voluntariat. (…) Sustenabilitatea va fi asigurată prin voluntariatul realizat de către psihologii de la Asociația Psiterra și de către asistenții sociali studenți de la Asociația Aproape de Oameni. De asemenea, ne orientăm spre alte surse de finanțare europene, naționale sau locale.

Asistent social: Este absolut necesară înființarea posturilor de asistent social și psiholog în spitalul clinic. (…) Ne întrebam în cadrul proiectului ce putem face pentru a le crește calitatea vieții? (…) Recent o vârstnică m-a sunat să îmi spună că vrea să îmi audă vocea, o altă vârstnică mi-a împărtășit că au venit primarul si secretarul și i-au dat un ajutor de lemne. (…) Continuăm proiectul. În perspectivă vom trece la echipă mobilă. (…) A fost un proiect de suflet și un proiect cu rezonanță națională.

Reprezentant DGASPC: (…) Sunteți în top. Ați reușit cu puțini bani, cu o mână de oameni cu foarte mult suflet și dăruire să dăruiți foarte mult atât vârstnicilor cât și sistemului și comunității.

Conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici: Rezumând subiectele discutate, amintesc:

  • complementaritatea pentru abordarea holistică a persoanei în activitatea medicală
  • descoperirea vieții de spital, vieții asistenului medical și a medicului
  • valorizarea culturii familiale și a celei comunitare 
  • testarea și aplicarea echipelor multidisciplinare în România datorită proiectelor
  • speranța unui sprijin mai mare din partea ministerului în conformitate cu strategiile naționale în 2020
  • recuperarea demnității nu doar a vârstnicilor, ci și a profesioniștilor din ehipa de proiect noastră
  • continuitate îngrijirii prin referirile care au stimulat instituțiile să își asume responsabilitatea pe care o aveau, în același timp fiind conștienți fiind de volumul de muncă
  • reprezentarea proiectului ca: model de lucru intraspitalicesc, model de lucru prin alinierea la cursurile de formare pentu personal medicali, model de lucru public-privat într-un spital din România, unWhite Paper pentru a crea un fir de lobby
  • realizarea unui experiment care merită să fie cunoscut.

În concluzie vom continua parteneriatul strategic pe care l-am dezvoltat acum 6-7 ani. (…) Am redescoperit acest vârstnici. (…) Vine ca un experiment inedit, contra naturii, contra procedurilor uzuale. (…) Este un pas înainte spre dignifying story platform, am fost martorii unor povești care ne modifică viața tuturor celor care suntem implicați.

Printre participanți s-au numărat, psihologi, asistenți sociali, asistenți medicali, medici, studenți, reprezentanți ai ONG-urilor locale etc.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014
Pentru informați oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați: www.eeagrants.org
Vizitați și www.fondong.fdsc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *