Masa rotundă „Alături de vârstnicii noștri”

Masa rotundă „Alături de vârstnicii noștri” și plecăm mai departe animați de concluzii și gânduri reverberate: „concepția narativă din modelul lucrului multidisciplinar în echipa de servicii complementare celei medicale, din clinica de geriatrie ține cont de resursele deja existente”;„vârstnicii pot fi garanți ai moralității, transgenerațional, în comunitate”… 2 ore de impărtășiri și reflecții concentrice – fapte și date din proiect, modelul narativ de îngrijire, vocile vârstnicilor asistați, experiențe ale invitaților din jurul mesei rotunde și ale publicului.

Câteva dintre reflecțiile participanților:

Membru într-un partid politici: „În primul rând, aș vrea să felicit echipa de proiect… mi-am dat seama că o soluție pentru a ameliorarea acestui flagel a societății contemporane, a acestei boli situația sunt tocmai aceste proiecte pentru că duc la conștientizarea pe de o parte a cauzelor, pe de altă parte a drepturilor celor care sunt în situația de a fi abuzați. Soluțiile trebuie perpetuate, cred că ar trebuie să devină un fel de politică locală, regională, națională pentru a veni în ajutorul celor care sunt abuzați. Cel mai mult m-a impresionat partea de concluzii… ceea ce au spus oamenii la final reprezintă faptul că proiectul a avut succes. Acele mulțumiri sunt ceea ce a contat poate cel mai mult. Prin astfel de acțiuni, trebuie să încercăm să schimbăm cît se poate de mult profilul celor care abuzează. Aceștia au nevoie de consilierea psihologică. Reperul moral în societate, pe care îl dă persoana publică, care are cea mai mare audiență într-o comunitate. Primarul trebuie să fie un exemplu de moralitate. Seniorii să nu mai fie aduși în discuție doar când se vorbește despre gratuități. Vârstniciii sunt mult mai mult decât atît. Nu sunt un subiect de divizare a societății, că primesc tot timpul gratuități și alții nu primesc. Există multe soluții, unele au fost și aici subliniate ca aceste persoane să fie valorizate pentru că sunt depozitarele unei experiențe care pot fi transmise mai departe. (…) Este importan să folosim cunoașterea persoanelor vârstnice, care după o viață activă profesionale au mai mult timp și sunt mult mai ancorați în realitățile cotidiene și urbane. Știu exact ce lipsește, de unde lipsește, de pe ce stradă lipsește,. Acesta este sursa primară de informații pentru administrația publică, oamenii aceștia trebuie lăsați să se exprime, să scrie ideile, să fie consemnate, să se simtă implicați. Până la urmă și administrația își îndeplinește obligația de a răspunde corect nevoilor venite chiar de la beneficiari”.

Facilitator narativ: „Mă gândeam la tradiția care se referă la înțeleptul tribului, înțeleptul satului care depozita experiențe de viață și a continuității acestora. Garanții unei soi de de moralități a comunității”.

Reprezentant DGASPC: „Aș vrea să subliniez necesitatea ca acest proiect să continue, persoanele vârstnice din comunitatea ieșeană au nevoie de suport și ajutor. Toți au nevoie de voi, toți au nevoie să vorbească, aun nevoie de sprijin, de informare, de înțelegere, de confesiune. Din păcate, asistentul social are multe limite, de timp, resurse, de spațiu. Suntem cîte 3-4 în birou. Vă rog nu renunțați la ideea de a continua proiectul. Am depășit abandonul copiilor și ne apropiem de abandonul persoanelor vârstnice”.

Pensionară (legat de experiența de a avea grijă de un vârstnic la domiciliu in Italia): „Am plecat și m-am întors după 6 ani, la vârsta de 66 ani. Nu știam limba, m-am înarmat cu 3-4 dicționare. Nu era creierul meu la învățat o limbă străină la vârsta asta. (…) Învățam limba italiană seara după ce adormea vârstnica. Un lucru știam.. trebuia să fiu respectuoasă, trebuia să am grijă cum mă comport cum vorbeam, cum o serveam. Aceasta a fost cea mai mare realizare a mea: am început să gestionez eu reacțiile mele. (…) Știam că familia să își facă o impresie bună despre mine. În 2 luni de zile am început să învăț limba. Familiei îi spuneam: „Eu sunt aici ca să o ajut, dacă voi plecați la serviciu cu grija aceea ce face mama acasă înseamnă că eu nu îmi merit salariul”. Încetul cu încetul am început să am încredere în mine. E un proces ca să câștigi încrederea familiei. Am avut acolo o profesie nobilă. (…) Și aici am avut grijă de o persoană vârstnică. Experiența de acolo a făcut-o pe dna doctor de familie să mă recomande pe mine. Respectul – noi vârstnicii, de atât avem nevoie. Ideea de proiect e salutară. Mă bucur că aici în România cineva se preocupă de vârstnici”.

Psiholog: „Dincolo de ajutorul pe care l-a oferit proiectul acesta vârstnicilor mie mi se pare un pas foarte mare că într-un spital din România există o echipă de psihologi care pune în centru pacientul și nu boala. Dincolo de rinichi, de inimă suntem oameni cu foarte multe povești și cred că fiecare participant la echipa multidisciplinară a reușit să vadă și povestea celuilalt cu care stă de vorbă”.

Facilitator narativ: „În acest proces nu numai că vocea este pusă în centru și i se dă primat, dar ne dă și nouă ceva. Cu fiecare poveste de viață fiecare profesionist este mai puternic și mai imaginativ. Poate avem ocazia să apreciem ceea ce viața ne-a dăruit, poate avem ocazia să ne inspirăm, sănătatea, bucuria de a trăi”.

Consilier școlar: „Este un proiect de bune practici și ar trebui să fie multiplicat”.
Proprieta anticariat: „Acum câțiva ani am fost vicepreședintele Asociației „Bătrînețe Fericită”, cu sprijin din Belgia și Elveția. Aveam 30 de vârstnici care erau monitorizați și îngrijiți la domiciliu. Aveam microbuz, organizam excursii și călătorii, în care pe loc improvizam scenarii și scenete. La mine la anticariat socializează oameni în vârstă. Sunt și tineri, e splendid să faci aceste conexiuni. (…) Eu m-am regăsit în acest proiect. Mă întreb adesea, de ce nu îi atragem și pe cei mai în vârstă în activități? Irosesc timpul când pot fi de folos unor semeni. Noi am întrerupt asociația și ne-a părut rău. Am avut mulți voluntari, se implicau. Continuați și dacă vă pot fi de folos vă rog să vă adresați ”.

Facilitator narativ: „Mulțumim că ați dat sens poveștii noastre”.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014
Pentru informați oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați: www.eeagrants.org
Vizitați și www.fondong.fdsc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *