Ziua Mondială a Conștientizării Abuzului față de Vârstnici

În data de 15 iunie a avut loc lansare campaniei de informare și conștientizare O viață demnă pentru fiecare. Refuzăm abuzul asupra vârstnicilor, în cadrul proiectului Refuz să mai suport abuzul în tăcere. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România.

Nu întîmplător lansarea campaniei a avut loc pe 15 iunie, care a fost desemnată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția 66/127 din 19 decembrie 2011 ca Ziua Mondială a Conștientizării Abuzului asupra Vârstnicilor.

Campania a debutat cu prima ediție a evenimentului „Clopoțel pentru Demnitate” organizat în Parcul Copou din Iași. Clopoțelul este simbolul conștientizării abuzului asupra vârstnicilor și importanței respectării și protejării demnității umane, indiferent de vârstă.

Evenimentul a fost planificat inițial în aer liber, locația fiind schimbată în ultimul moment, din cauza unei ploi abundente. Astfel, primul Clopoțel Uman al Demnității a fost realizat într-o încăpere. După încetarea ploii, a fost organizat al doilea Clopoțel Uman al Demnității la intrarea principală în Parcul Copou, acesta derulîndu-se conform scenariului planificat inițial. De asemenea, au avut loc activități de prezentare a proiectului, distribuire de mape de promovare și pliante.

Am continuat cu o dezbatere cu public facilitată narativ de către conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici cu tema Ageism și abuz. Unde începe violența?, organizată în cadrul Întalnirilor Narative Psiterra – ediția a doua -, în Sala de Conferințe Ferdinand a Rectoratului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici și Ionuț Cehan au prezentat Tehnica Copacului Vieții, un studiu realizat cu participarea elevilor olimpici. Un exemplu de metodă care poate fi preluată și aplicată în diverse contexte, inclusvi pentru lucrul cu abuzul la vârstnici. Aliona Dronic a atins tema discursului instigator la ură prin prezentarea „Salvații tinerii – vârstnicii și-au trăit viața. Ageism și abuz” unde a punctat tematica ageismului, consecințelor sale, a stereotipurilor și a atitudinilor negative față de vârstnici și a abuzului care derivă din acest context. Cătălina Neculau a invitat auditoriul să reflecteze asupra bătrîneții ca etapă de vârstă, asupra a ceea ce înseamnă bătrînețea pentru fiecare, asupra a cine sunt vârstnicii de astăzi subliniind ideea că adulții de astăzi sunt vârstnicii de mâine. Lăcrămioara Cojocaru a prezentat o perspectivă globală asupra abuzului asupra vârstnicilor prezentând definiția abuzului, tipurile de abuz, profilul vârstnicului abuzat, profilul abuzatorului, semnele și simptomele abuzului și factorii de risc.

Pe parcursul evenimentului participanții au adresat întrebări și au reflectat pe marginea informației auzite:
„Suntem uneori involuntar subiecții ageismului, alții poate discriminează, iar eu trec pe lângă și nu reacționez. Poate uneori chiar eu discriminez, dar nu mi-am pus niciodată această întrebare…”.
„Aș vrea să adaug despre abuzul prin exploatare, timpul lor e mai puțin valoros decât timpul nostru subiectiv vorbind. Ei au atît de mult răgaz…pot să aștepte…pot să crească nepoții…pot să ajute la treburi casnice…ar putea chiar alege ore mai puțin aglomerate pentru a merge cu transportul public. Devalorizarea timpului lui față de timpul meu determină extinderea la întreaga persoană, el devine mai puțin valoros și mai puțin important”.
„Acest proiect ne atrage atenția să avem grijă de vârstnici și de noi pentru că și noi la rîndul nostru suntem mai bătrîni față de altcineva”.
„Vârstnicii se simt o povară, nu știu dacă îi facem noi să se simtă o povară. Deși s-ar putea ca eu să îi fac, azi m-am purtat urît cu mama mea, am repezit-o…”
„Prezentările mi-au adus aminte de cuvintele pe care le spunea Patriarhul Daniel la un curs la care am participat: <Nu există vârstnici, există doar tineri cu anumite vârste>”
Participanți la evenimente au fost reprezentanți ai partenerilor, psihologi, consilieri școlari, asistenți sociali, studenți, elevi, vârstnici, copii.

 Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014
Pentru informați oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați: www.eeagrants.org
Vizitați și www.fondong.fdsc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *